• 21.marec - Svetový Deň Downovho syndrómu

          • Tento deň je každoročne spájaný s takzvanou „Ponožkovou výzvou“.

            Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho syndrómu, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac.

            Zapojením sa do výzvy dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich v ich „inakosti“ podporujeme, akceptujeme a vyjadrujeme spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční a sami sebou. 

          • Vyhodnotenie geografickej olympiády

          • Dňa 19.januára sa žiaci našej školy zúčastnili školského kola Geografickej olympiády a ukázali tak nie len vedomosti z preberaného učiva, ale i svoje zručnosti, ktoré nadobudli pri práci s atlasom.

            Tí najlepší následne postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo 12.marca v priestoroch  Gymnázia Bilíková. Na okresnom kole reprezentovalo našu školu 9 žiakov: Martin Gergel (5.A), Lenka Melicherová (5.A), Matúš Iglár (5.B), Pavol Podivínsky (7.B), Alexandra Dušeková (7.B), Roland Vailing (7.B), Michal Gergel (9.A), Adam Záležák (8.B) a Richard Cagarda (8.A).

            Žiak Martin Gergel skončil na okresnom kole v kategórii G na prvom mieste. V kategórii E sa na okresnom umiestnili na prvom mieste Richard Cagarda a na treťom mieste Michal Gergel, ktorí postupujú na krajské kolo geografickej olympiády.

            Žiakom ďakujeme za účasť a postupujúcim prajeme veľa šťastia a úspechu na krajskom kole.

          • Veľkonočné tvorivé dielne v školskej jedálni

          • Priestory našej školskej jedálni sa dňa 19.3.2024 zmenili na umeleckú dielničku, v ktorej naši malí prváci a ich druhácky kamaráti vytvárali svoje ligotavé veľkonočné dekorácie vajíčok a zajačikov.Všetci sa tešili zo svojich vytvorených umeleckých výtvorov, ktorými obdarili svojich najbližších.

          • Hviezdoslavov Kubín -šk. kolo -II. a III. kategória

          •  

            Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín prilákalo dňa 21.2. 2024 množstvo talentovaných recitátorov. Výhercovia triednych kôl súťažili v dvoch kategóriách v umeleckom prednese poézie a prózy. Do poroty sa posadili aj traja žiaci deviateho ročníka, ktorí majú skúsenosti s umeleckým prednesom.

            Víťazi súťaže:

            II. kategória (5. a 6. ročník) – POÉZIA

            1. miesto: Klára Sališová /5.C/
            2.  miesto: Martin Gergel /5.A/
            3. miesto: Laura Szigl / 5.C/

            II. kategória (5. a 6. ročník)  – PRÓZA

            1. miesto: Karolína Kolesárová / 5.C/
            2. miesto: Katarína Sedláková /6.A/
            3. miesto: Ján Šuráň / 5.A/

            III. kategória (7. a 8. ročník)  – POÉZIA

            1. miesto: Elisa Russo /7.B/
            2. miesto: Sofia Šaray / 8.B/
            3. miesto: Barbora Kantorová /8.B/

            III. kategória (7. a 8. ročník) – PRÓZA

            1. miesto: Tereza Krajniaková /7.B/
            2. miesto: Tatiana Spišáková /8.A/
            3. miesto:  Klaudia Baranová / 7.B/

            Cenu žiackej poroty získal Ján Repašský  zo 7.A triedy.

            Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín dňa 26.3. a 27.3.2024. Držíme im palce!

             

          • Hviezdoslavov Kubín -šk. kolo -I. kategória

          • VČIELKA EMKA s kamarátkou DOKONALOU KLÁROU  cestou DO TRAMTÁRIE  videli TIEŇ a zažili BÁSNIĆKOVÝ KARNEVAL. ANIĆKA V MESTE počula ŠKRIEPKY V UČEBNICI MATEMATIKY, a tie cez prestávku zisťovali, ČO ROBÍ PÁN ŠKOLNÍK CEZ PRÁZDNINY. V ten deň, KEĎ PADALA HVIEZDA, sa ŠPINUŚKA a PRINCEZNÁ, ČO UNIESLA DRAKA náhodne dozvedeli čo SNEHULIAČIK ŠEPOL MAME.

            Nielen takéto názvy textov z poézie či prózy sme si mohli vypočuť na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína v prvej kategórii, ktoré sa uskutočnilo dňa 22.2.2024.

               Aj tento  rok  sme  ako porota u všetkých žiakov vybraných do školského kola hodnotili: výber textu,  výslovnosť, pochopenie textu, či celkový dojem. Do hodnotenia sme zapojili aj samotných žiakov, ktorí boli veľmi vnímaví a mnohí postrehli  chyby pri prednese: tichý prejav, pozeranie do zeme, ruky vo vrecku, či zlá výslovnosť, rýchle tempo v prednese..

               No prišli súťažiť aj takí žiaci, ktorí sa nebáli  prednes obohatiť gestom, mimikou tváre, či výrazom. Smelo  pozerali do publika, či na porotu. A práve títo žiaci sa umiestnili na prvých miestach.  Ktorí to boli?

            V poézii:                                               V próze:

            1.miesto: O.Ružiak, 3.B                       1.miesto:T.Kucharíková, 4.A                                                   

            2.miesto: S.Blašková, 4.B                    2.miesto: M.Gavaľa, 4.D

            3.miesto: T.Dutková, 3.A                     3.miesto: E.Kabátová, 4.A

                                                                                          S.Palka, 3.B

               Víťazom blahoželáme, odmenou za ich umiestnenie boli knižné poukážky. No a čo my ostatní? Neodišli sme naprázdno. Všetci súťažiaci získali určite dobrú skúsenosť a poučenie, v čom budúci rok zlepšiť svoj prednes. A porota môže zodpovedne povedať, že máme v škole veľa detí, ktoré si prednes na súťaži užili, recitovali s radosťou a tak to má byť.

             

             

          • Zbierka pre útulok

          • V tomto školskom roku 2023/2024 sa konala opäť "Zbierka pre psí útulok". Sme veľmi radi, že veľa dobrých ľudí prispelo do zbierky a potešilo psíkov v útulku na Poliankach. Všetkým patrí veľké poďakovanie.

          • Vráťme knihy do škôl

          • Štartuje sa súťaž Vráťme knihy do škôl. Motivuje deti čítať, ale aj písať

             

            Obľúbená čitateľská súťaž je tu opäť. V centre pozornosti dvanásteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl je motivovať deti k čítaniu kníh. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Súťaž je určená je pre materské, základné a stredné školy na celom Slovensku.

             

            „Vráťme knihy do škôl je krásny projekt, ktorý si získal nielen moje srdce, ale najmä obrovské množstvo priaznivcov po celom Slovensku. Fandím mu preto, lebo podporuje záujem o knihy a motivuje k čítaniu. Verím, že aj vy sa radi začítate do zaujímavých príbehov z histórie, ďalekých krajín, fantasy svetov, ale aj zo súčasnosti. Je to čas, ktorý venujete iba sebe, rozširujete si obzory, či slovnú zásobu. A to vám nikto nikdy nezoberie,“ vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

             

            Princíp súťaže je jednoduchý. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej krátky referát v rozsahu maximálne dve strany. Čitateľ má objasniť, prečo si vybral práve túto knihu a čo mu dielo prinieslo. Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text, obrázok alebo oboje. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním.

             

            Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Tie majú mať rozsah jednu až dve normostrany.

             

            Uzávierka súťaže je 1.4.2024. V hre je aj množstvo zaujímavých cien. Ocenená bude aj najaktívnejšia škola ako aj Knižní anjeli, ktorí vedú mládež k literatúre. Na túto cenu navrhujú študenti knihovníka, učiteľa slovenského jazyka či vychovávateľa, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítanie.

            Slávnostné vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien sa uskutoční 23. apríla v Bratislave.

             

            Súťaž Vráťme knihy do škôl organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Učenie s úsmevom ako aj s ďalšími samosprávnymi krajmi na Slovensku.

             

            Viac informácii o projekte nájdete na webe www.vratmeknihydoskol.sk

             

            Citát vášho župana alebo županky

            v spolupráci s vašim samosprávnym krajom.

          • VALENTÍNSKA POŠTA

          •  

            Ku dňu sv. Valentína na našej škole už neodmysliteľne patrí valentínska pošta. V tento deň si pripomíname, aké pekné a zároveň dôležité je prejavovať si lásku, city, priateľstvo.

            A veru pošty bolo tento rok neúrekom – priateľské, zaľúbené i ďakovné slová potešili deti, pedagógov, vedenie školy, rodičov, pani kuchárky a ďalších. Naše valentínske poštárky všetky valentínky dôkladne roztriedili a s láskou a milým úsmevom doručili svojim adresátom.

            Nezabúdajme, že hoci je sviatok sv. Valentína príležitosťou ako prejaviť svoju blízkosť a náklonnosť k milovanej osobe, táto šanca sa nám ponúka každý jeden deň roku.

          • Zápis do 1. ročníka

          •                           O Z N Á M E N I E

             

            o povinnom zápise detí do prvých ročníkov základných škôl

            na školský rok 2024/2025

             

                     V súlade s § 19 a § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  a  na  základe Všeobecne záväzného  nariadenia  mestskej časti  Bratislava-Dúbravka  č. 8/2015 zo dňa: 15.12.2015

             

            zápis detí do prvých ročníkov základných škôl sa uskutoční

            na všetkých základných školách,

            ktorých zriaďovateľom je mestská časť Bratislava–Dúbravka

             

            v stredu  17. apríla 2024 v čase od 15:00 hodiny do 18:00 hodiny

            a vo štvrtok 18. apríla 2024 v čase od 15:00 hodiny do 18:00 hodiny

            osobne za osobnej prítomnosti detí.

             

                         Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákonní zástupcovia sú povinní v tieto dni prihlásiť na zápis deti, ktoré do 31. augusta 2024 dovŕšia šiesty rok veku. Táto povinnosť zákonných zástupcov platí aj pre deti, ktorým bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok a budú pokračovať v plnení predprimárneho vzdelávania na materskej škole (u týchto detí sa pri zápise nevyžaduje odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast ani príslušného centra poradenstva a prevencie, tieto odporučenia sa predkladajú príslušným riaditeľom materských škôl).

                         Na zápis treba prihlásiť aj deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Zákonný zástupca tohto dieťaťa doloží vyjadrenie príslušného centra poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2024.

                        Žiadosti o zápis dieťaťa do 1. ročníka základnej školy nájdete na webovej stránke príslušnej základnej školy, do ktorej chcete dieťa zapísať. Aktuálne žiadosti pre školský rok 2024/2025 budú sprístupnené od 1. apríla 2024.

             

            ZŠ Beňovského 1       :   www.zsbenovskehoba.edupage.org

            ZŠ Nejedlého 8          :   www.zsnejedleho.edupage.org

            ZŠ Pri kríži 11             :   www.prikrizi.sk

            ZŠ Sokolíkova 2         :   www.zssokolikova.sk

              

                        Bližšie informácie podá záujemcom každá základná škola, ktorej zriaďovateľom je mestská časť Bratislava–Dúbravka.

             

                        Porušenie zákonnej prihlasovacej povinnosti sa trestá ako priestupok podľa § 37 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

             

             

                                                                                                                        RNDr. Martin Zaťovič, v. r.

                                                                                                                                      starosta

          • Zbierka - Daruj zvieratku tričko

          • Dať veciam druhú šancu a pritom zlepšiť život zvieratkám z útulku nebýva niekedy ľahká vec.
            Nám sa to podarilo.
            Do zbierky - Daruj zvieratku tričko, ktorú organizoval ŠKD a školský parlament na našej škole sa zapojilo veľké množstvo prispievateľov.
            Tričká pomôžu dobrej veci, zlepšia život psíkom a mačičkám zo Slobody zvierat.
            Naši šikovní dobrovoľníci po celej škole, ale aj doma, pomáhajú pretvárať Vaše tričká na koberčeky pre útulok.
            Ďakujeme Vám, že nám pomáhate meniť vnímanie Vašich detí.
            Kde slovo ekológia a charita, už pre nich nie sú neznáme pojmy.

            Sme predsa „ Škola s dobrým srdcom“.

          • Prví vo futsale

          • Dúbravská školská liga

            Na úvod nového roka pokračovala Dúbravská 4ka liga turnajom vo futsale, ktorý sa uskutočnil 16.2.2024 v ŠH Hargašova v Záhorskej Bystrici. Okrem štyroch dúbravských základných škôl sa turnaja zúčastnlla aj miestna ZŠ Hargašova ako hosť D4L. V konkurencii sme obstáli najlepšie a do školy sme priniesli pohár za 1. miesto. Najlepším strelcom celého turnaja sa stal náš Mateja Listmajer. Chlapci, ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme!

          • Šachový turnaj -1. ročník

          • Prvé šachové medaile rozdelené

            Na Deń svätého Valentína 14. februára sa uskutočnil na škole 1. ročník šachového turnaja pre žiakov 4. až 9. ročníka. Turnaj sa konal pod vedením PaedDr. Rudolfa Benciho, ktorý vedie na škole šachový krúžok. Turnaja sa zúčastnilo 12 žiakov. 

            Výsledky:

            1. miesto - Yelisei Lapko -4.B

            2. miesto - Vladyslav Henov - 6.A

            3. Miesto - Lukáš Šuraba -7-A

            Gratulujeme najúspešnejším hráčom a ďakujeme za účasť všetkým.  Veríme, že sa stretneme opäť pri ďaľšom turnaji a v ešte väčšom počte hráčov. Teší nás, že žiaci stále viac obľubujú túto hru a na šach využívajú aj voľný čas počas prestávok v škole.

          • Školy idú na repre

          • Hokejový klub HC SLOVAN Bratislava v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja zorganizoval dňa 1. februára 2024 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu projekt ,,Školy idú na repre“. Žiaci deviatych ročníkov mali možnosť podporiť: Modré krídla a reprezentáciu Slovenska do 18 rokov. Zápas bol veľmi dramatický a šance mali obidve strany. Nakoniec sa z výhry tešila reprezentácia U18, ktorá až po samostatných nájazdoch zvíťazila 1:2. Výbornú atmosféru sprevádzalo počas zápasu aj množstvo aktivít, súťaží a kvízov. Tento deň sme si veľmi užili a ďakujeme za skvelý hokejový zážitok.

             

          • Darujte 2% z vašich daní vašim deťom

          • Ďakujeme!

            Vážení rodičia a priatelia školy.

            Rodičovské Združenie ZŠ Sokolíkova, Sokolíkova 2, 841 01 Bratislava, IČO 31814930, je zaregistrované na príjem podielu dane z príjmu.

            Budeme veľmi radi, keď aj tento rok venujete svoje 2% dane svojim deťom.

            Za príspevok, ktorým nás podporíte, zabezpečíme deťom zážitkové učenie, zakúpime moderné učebné a športové pomôcky, zmodernizujeme exteriér i interiér našej školy.

            Zároveň ďakujeme všetkým rodičom a priateľom školy za poukázaný príspevok v minulom roku, ktorý pomohol vytvoriť našim deťom príjemnejšie prostredie a kvalitnejšie podmienky pre vzdelávanie.

            V minulom školskom roku sa nám vďaka vašim 2% okrem iných vecí  podarilo úplne zmodernizovať počítačovú učebňu, ktorá vďaka špeciálnym stolom slúži našim žiakom nielen na hodinách informatiky. V tomto roku pokračujeme s modernizáciou vyučovacieho procesu vďaka tabletom, ktoré sú ľahko použiteľné na vyučovaní v ktorejkoľvek triede a plánujeme zakúpiť ešte ďalšie tablety.

            Radi by sme aj s vašou pomocou zrealizovať finančne náročný projekt odhlučnenia školskej jedálne, aby sme tak vytvorili príjemnejšie a zdraviu menej škodlivé prostredie pre žiakov i zamestnancov školy. Je toho ešte veľa, čo by sme spoločne vedeli zrealizovať, niektoré návrhy dostávame aj od vás, našich rodičov. Veríme, že sa nám aj vďaka príspevku 2% daní, podarí zrealizovať aspoň niektoré.


             

            Mgr. Daniela Ďurkovská, riaditeľka školy
             

          • Školská jedáleň - informácia pre rodičov

          • ŠJ informuje:

             

            ŠJ žiada rodičov o úhradu pravidelných platieb v sume 12,00 € do školskej jedálne, tak ako je to uvedené v Zápisnom lístku (prihláške) na stravu.

            T.z.: platby sa posielajú k 25.dňu v mesiaci  - na mesiac nasledujúci. Teda platba za marec má byť uhradená k 25.2.2024.

            Nakoľko v mnohých prípadoch nie je ešte uhradená platba za mesiac február, prosíme rodičov o doplatenie dlžnej sumy za tento mesiac.

             

            pozn: ŠJ posiela výzvy na úhradu rodičom až v prípade, ak vniknú tzv. nedotované obedy !

          • Valentínsky šachový turnaj

          • Žiaci od 4. do 9. ročníka môžete sa prihlásiť na Valentínsky šachový turnaj, ktorý sa uskutoční dňa 14.februára o 14.00hod.. Prihlasovanie prebieha cez Edupage.

          • Karneval na škole

          • Fašiangy sú obdobím plesov, zábav a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej škole a konal sa presne v deň polročného vysvedčenia 31.1. 2024, ktoré žiaci 1.stupňa mohli osláviť v maskách tancom a zábavou.

            Na výbere a tvorbe masiek si dali skutočne záležať. Mohli sme vidieť rôzne zvieratká, rozprávkové bytosti – ježibaby, víly, princezné, nechýbali ani kovboji, vojaci, policajti, športovci, šaškovia a mnohí superhrdinovia. Všetci sa snažili zaujať nielen farebnosťou, ale aj originálnosťou. Taktiež sa potešili aj deti, keď mohli vidieť svoju pani učiteľku ako čarodejnicu, Pipi Dlhú Pančuchu, lekárku alebo pani kuchárku. Deti karnevalom sprevádzala Snehulienka. Tanečnú karnevalovú zábavu rozprúdilo vystúpenie deviatakov Samka (s tanečnou partnerkou) a Elenky, ktorí deťom predviedli latinskoamerický tanec - čača. Deti si ho taktiež vyskúšali a potom už nasledovala tá pravá karnevalová zábava. Celkový dojem umocňovala krásne vyzdobená telocvičňa a nápadité plagáty jednotlivých tried.