• 21.marec - Svetový Deň Downovho syndrómu

          • Tento deň je každoročne spájaný s takzvanou „Ponožkovou výzvou“.

            Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho syndrómu, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac.

            Zapojením sa do výzvy dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich v ich „inakosti“ podporujeme, akceptujeme a vyjadrujeme spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční a sami sebou. 

          • Vyhodnotenie geografickej olympiády

          • Dňa 19.januára sa žiaci našej školy zúčastnili školského kola Geografickej olympiády a ukázali tak nie len vedomosti z preberaného učiva, ale i svoje zručnosti, ktoré nadobudli pri práci s atlasom.

            Tí najlepší následne postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo 12.marca v priestoroch  Gymnázia Bilíková. Na okresnom kole reprezentovalo našu školu 9 žiakov: Martin Gergel (5.A), Lenka Melicherová (5.A), Matúš Iglár (5.B), Pavol Podivínsky (7.B), Alexandra Dušeková (7.B), Roland Vailing (7.B), Michal Gergel (9.A), Adam Záležák (8.B) a Richard Cagarda (8.A).

            Žiak Martin Gergel skončil na okresnom kole v kategórii G na prvom mieste. V kategórii E sa na okresnom umiestnili na prvom mieste Richard Cagarda a na treťom mieste Michal Gergel, ktorí postupujú na krajské kolo geografickej olympiády.

            Žiakom ďakujeme za účasť a postupujúcim prajeme veľa šťastia a úspechu na krajskom kole.

          • Veľkonočné tvorivé dielne v školskej jedálni

          • Priestory našej školskej jedálni sa dňa 19.3.2024 zmenili na umeleckú dielničku, v ktorej naši malí prváci a ich druhácky kamaráti vytvárali svoje ligotavé veľkonočné dekorácie vajíčok a zajačikov.Všetci sa tešili zo svojich vytvorených umeleckých výtvorov, ktorými obdarili svojich najbližších.

          • Hviezdoslavov Kubín -šk. kolo -II. a III. kategória

          •  

            Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín prilákalo dňa 21.2. 2024 množstvo talentovaných recitátorov. Výhercovia triednych kôl súťažili v dvoch kategóriách v umeleckom prednese poézie a prózy. Do poroty sa posadili aj traja žiaci deviateho ročníka, ktorí majú skúsenosti s umeleckým prednesom.

            Víťazi súťaže:

            II. kategória (5. a 6. ročník) – POÉZIA

            1. miesto: Klára Sališová /5.C/
            2.  miesto: Martin Gergel /5.A/
            3. miesto: Laura Szigl / 5.C/

            II. kategória (5. a 6. ročník)  – PRÓZA

            1. miesto: Karolína Kolesárová / 5.C/
            2. miesto: Katarína Sedláková /6.A/
            3. miesto: Ján Šuráň / 5.A/

            III. kategória (7. a 8. ročník)  – POÉZIA

            1. miesto: Elisa Russo /7.B/
            2. miesto: Sofia Šaray / 8.B/
            3. miesto: Barbora Kantorová /8.B/

            III. kategória (7. a 8. ročník) – PRÓZA

            1. miesto: Tereza Krajniaková /7.B/
            2. miesto: Tatiana Spišáková /8.A/
            3. miesto:  Klaudia Baranová / 7.B/

            Cenu žiackej poroty získal Ján Repašský  zo 7.A triedy.

            Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín dňa 26.3. a 27.3.2024. Držíme im palce!

             

          • Hviezdoslavov Kubín -šk. kolo -I. kategória

          • VČIELKA EMKA s kamarátkou DOKONALOU KLÁROU  cestou DO TRAMTÁRIE  videli TIEŇ a zažili BÁSNIĆKOVÝ KARNEVAL. ANIĆKA V MESTE počula ŠKRIEPKY V UČEBNICI MATEMATIKY, a tie cez prestávku zisťovali, ČO ROBÍ PÁN ŠKOLNÍK CEZ PRÁZDNINY. V ten deň, KEĎ PADALA HVIEZDA, sa ŠPINUŚKA a PRINCEZNÁ, ČO UNIESLA DRAKA náhodne dozvedeli čo SNEHULIAČIK ŠEPOL MAME.

            Nielen takéto názvy textov z poézie či prózy sme si mohli vypočuť na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína v prvej kategórii, ktoré sa uskutočnilo dňa 22.2.2024.

               Aj tento  rok  sme  ako porota u všetkých žiakov vybraných do školského kola hodnotili: výber textu,  výslovnosť, pochopenie textu, či celkový dojem. Do hodnotenia sme zapojili aj samotných žiakov, ktorí boli veľmi vnímaví a mnohí postrehli  chyby pri prednese: tichý prejav, pozeranie do zeme, ruky vo vrecku, či zlá výslovnosť, rýchle tempo v prednese..

               No prišli súťažiť aj takí žiaci, ktorí sa nebáli  prednes obohatiť gestom, mimikou tváre, či výrazom. Smelo  pozerali do publika, či na porotu. A práve títo žiaci sa umiestnili na prvých miestach.  Ktorí to boli?

            V poézii:                                               V próze:

            1.miesto: O.Ružiak, 3.B                       1.miesto:T.Kucharíková, 4.A                                                   

            2.miesto: S.Blašková, 4.B                    2.miesto: M.Gavaľa, 4.D

            3.miesto: T.Dutková, 3.A                     3.miesto: E.Kabátová, 4.A

                                                                                          S.Palka, 3.B

               Víťazom blahoželáme, odmenou za ich umiestnenie boli knižné poukážky. No a čo my ostatní? Neodišli sme naprázdno. Všetci súťažiaci získali určite dobrú skúsenosť a poučenie, v čom budúci rok zlepšiť svoj prednes. A porota môže zodpovedne povedať, že máme v škole veľa detí, ktoré si prednes na súťaži užili, recitovali s radosťou a tak to má byť.