• Šarkaniáda na Sokolíčke

          • Na uvítanie jesene na školskom dvore sa v dňoch 18.10.2023 a 20.10.2023 na našej škole uskutočnila Šarkaniáda. Lietajúce šarkany deťom priniesli veľa radosti a vzrušenia, čím splnila svoj účel.

          • Deň jablka – 21. október

          •  

            V tento deň bolo cítiť a vidieť jabĺčko takmer všade - okrem milého rozdávania jabĺčok, väčších či menších pohostení v jednotlivých triedach, pozdieľaných receptov až po malý kvíz, kde si deti mohli overiť svoje vedomosti o tomto výnimočnom ovocí.

            Veď ako ľudová múdrosť hovorí: „Každý deň jablko, od lekára ďaleko.

          • Projekt redemptoristov: "MISIE NA ŠKOLÁCH"

          •  

            Dňa 20.10.2023 sa na našej škole ZŠ Sokolíkova uskutočnil krásny projekt redemptoristov: "Misie na školách". V programe boli jednotlivým skupinám tried 3. ročníka a 8./9. ročníka prezentované osobné svedectvá na ceste k Bohu, pantomímy, aktivity so žiakmi, motivačné videá, náboženské piesne. Podanie jednotlivých príbehov a ich herecké stvárnenie v krátkych predstaveniach bolo zábavné a naše deti boli počas celého programu aktívne zapájané. Nebeský Otec bol pri všetkých aktivitách predstavovaný ako ten, ktorému záleží na našom šťastí viac, ako nám samým. Všetkým žiakom sa uskutočnený projekt veľmi páčil a radi by sme sa zúčastnili ešte raz.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo



          • Dňa 17. októbra 2023 si žiaci ôsmeho a deviateho ročníka otestovali svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiáda zo slovenského jazyka sa skladala z troch častí: online vedomostný test, transformácia textu a krátky rečnícky prejav. V kategórii C súťažilo 16 žiakov. Podmienkou úspešného riešiteľa bolo získať zo všetkých troch častí minimálne 40 bodov (z celkových 55 bodov).  Víťazom gratulujeme!

            Kategória C
            1. miesto – Michal Gergel / 9.A/ – postup do okresného kola
            2. miesto – Kristína Sedláková / 8.B/
            3. miesto – Sofia Slováková /8.A/

            Úspešní riešitelia školského kola OSJL : Michaela Letaši /8.B/,                         Adam Záležák/8.B/, Olívia Kernová /8.B/, Jakub Daniška /8.A/, Martin Rafaj /9.A/

          • Návšteva galérie v Pállfyho paláci

          • Vec: Správa z návštevy galérie

            Odchod : 13.10. 2023 o 10:00

            Príchod : 13.10.2023 o 13:15

             

             

            Žiaci 8.A a 8.B triedy sa v piatok zúčastnili návštevy galérie v Pálffyho paláci na Panskej ulici v Bratislave. Výstava bola rozdelená do dvoch častí. Najprv sme si pozreli výstavu ilustrácií známych slovenských maliarov, ktorí ilustrovali knižky pre deti. Videli sme majstrovstvo maliarov ako Janko Alexy, Štefan Cpin, Albín Brunovský, Ľudovít Fulla... S ich ilustráciami sa v knižkách stretli skôr naši rodičia, ale my sme sa zamerali aj na výtvarné techniky a mnohí si vybrali ilustráciu, ktorú by mali radi aj doma. V druhej časti sme si pozreli obrazy a sochy z odbobia gotiky. Pálffyho palác prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a počas nej objavili aj časti unikátneho gotického paláca zo 14 storočia. Fragmenty gotiky je možné vidieť aj v súčasnosti.

          • Exkurzia do Smoleníc

          •  

             

                        Dňa 6.októbra 2023 sa naši žiaci 6.A a 6.B zúčastnili exkurzie v Smoleniciach. Prvým bodom programu bola návšteva Včeloviny. Návšteva zahŕňala tvorivé dielne, súčasťou ktorých bola výroba vlastnej sviečky. Nasledovala prednáška, počas ktorej si pripomenuli, že hlavnou úlohou včiel nie je tvorba medu, ale opeľovanie rastlín. V závere nás čakala ochutnávka medu, čomu sa potešili chuťové poháriky nejedného žiaka. Aby sme pridali aj trochu pohybovej aktivity, tak sme sa následne vybrali po vlastných k najmladšiemu zámku na Slovensku, ktorý sa nachádza na rozhraní Malých Karpát. V Smolenickom zámku nás čakala prehliadka. Zámok dnes slúži ako kongresové centrum a vlastní ho Slovenská akadémia vied. Veríme, že deti si exkurziu užili.

          • Týždeň vedy a techniky

          • 6. - 12. 11. 2023

            Týždeň vedy a techniky

            Týždeň vedy a techniky na Slovensku je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého občana a jej správne nasmerovanie podmieňuje ďalší rozvoj krajiny. Slovenská republika má silný vedecký potenciál, ktorý musí využiť, aby sa stal našou konkurenčnou výhodou. Dôležité je, aby široká verejnosť vnímala celoživotné vzdelávanie, výskum, vývoj a inovácie ako pozitívne faktory rozvoja, ako procesy, ktoré posúvajú naše vedomosti a vývoj spoločnosti ďalej. Z tohto pohľadu je nevyhnutné, aby aj samotní pedagógovia, technici a vedci boli schopní zaujímavým a jednoduchým spôsobom prezentovať svoju prácu a výsledky svojho výskumu. Popularizácia vedy a techniky počas Týždňa vedy a techniky i počas celého roka je aktivita, ktorá by sa mala stať súčasťou všetkých výskumných a vedeckých pracovísk.Informácie o Týždni vedy a techniky na Slovensku

            https://tyzdenvedy.sk/

          • Deň župných škôl v Bory Mall

          •  Dňa 13.10.2023 sa uskutočnil v bratislavskom nákupno-zábavnom centre Bory Mall ,,Deň župných škôl.“ Tohto podujatia sa zúčastnili i naši žiaci 9. ročníka. Ponuka škôl bola naozaj pestrá. Žiaci sa mali možnosť porozprávať so študentmi a profesormi stredných škôl, čím získali cenné informácie o možnostiach štúdia na danej škole. Mnohé školy sa prezentovali svojimi praktickými zručnosťami. Žiaci odchádzali z podujatia spokojní, mnohí i rozhodnutí, na ktorú školu by chceli ísť študovať. Odnášali si veľa propagačného materiálu i brožúrku s informáciami 54 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja rozdelených podľa zamerania.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • 25.9. – 29.9.2023

             

            Ako po minulé roky tak aj tento rok sa ZŠ Sokolíkova zapojila do projektu Európsky týždeň športu, ktorý sa konal od 25.9. - 29.9.2023. Pondelok 25.9.2023 sme slávnostne zahájili Európsky týždeň športu. Celá škola počas veľkej prestávky si zacvičila s trénerkou Luckou na športovom areáli. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj deti z MŠ Galbavého. Dňa 27.9.2023 počas 1. – 3. vyučovacej hodiny žiakov čakal workshop s názvom Prejav sa pohybom pod záštitou Miroslava Žilku (Old School Brothers). Žiaci druhého stupňa počas 4. – 6. vyučovacej hodiny cvičili s expandermi pod vedením trénerky Lucky zo štúdia Sunflower. V ďalších dňoch žiaci si zmerali svoje sily na švihadlách a taktiež v športových hrách ako vybíjaná, futbal a basketbal. Skoky cez švihadlo boli zamerané na 100 000 skokov pre zdravie, kde sme sa priblížili ku krásnym 10 000 skokov. ŠKD vytvorili nádhernú atmosféru v poobedných hodinách na tému Európsky týždeň športu v rôznych pohybových aktivitách ako zabehni kolečko pre zdravie, zviazané nohy v dvojici, hádzanie loptičkou na terč a beh cez prekážky, do týchto aktivít sa zapojili aj rodičia. Všetkým za pomoc a krásne strávený týždeň na tému Európsky týždeň športu ĎAKUJEME.

             

             

             

             

             

             

          • Beh mladých Dúbravčanov

          • V dňoch 20.9. a 26.9.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Behu mladých dubravčanov, kde sa umiestnili na krásnych miestach. V kategórií 2016/2017 1.miesto Nina Hutňanová 2.A, kategória 2014/2015 3.miesto Tereza Dutková 3.A, kategória 2012/2013 2.miesto Veronika Čibová 6.A, v kategórií 2010/2011 1. miesto získala Petra Čibová 8.A a v kategórií 2008/2009 1.miesto Marianna Macháčková 9.B, 2. miesto Mateja Listmajer 8.B a 3. miesto Denis Oláh 8.A.

            Celkové umiestnenie škôl:

            1.miesto – BIS 76 bodov

            2.miesto – ZŠ Sokolíkova 42 bodov

            3.miesto – ZŠ Beňovského 39 bodov

            4.miesto  - ZŠ Pri Kríži 31 bodov

            5.miesto – ZŠ Nejedlého 27 bodov.

            Všetkým zúčastneným žiakom patrí veľká vďaka za výkony a reprezentáciu školy.

          • Zber zubných kefiek

          • Tento školský rok sa naša škola zapojila do zberu zubných kefiek. Ak zubnú kefku vhodíte do kontajnera na plast, skončí väčšinou na skládke, kde sa bude rozkladať stovky rokov. Zubné kefky sú vyrobené z viacerých druhov plastov. Tie však u nás nikto neoddeľuje.

            Zbierať budeme všetky zubné kefky, ktoré je potrebné vhodiť do pripravených nádob. Cieľom je vyzbierať 600 zubných kefiek. Box na zubné kefky nájdete pred vedením školy, čitateľskom kútiku a pri vstupe do Babičkinej záhradky. Veríme, že to spoločne zvládneme a motivujeme tak žiakov k triedeniu odpadu.

          • Poďakovanie - Biela pastelka

          • Dobrý deň,

            ďakujeme veľmi pekne, že sa Vaša škola zapojila do zbierky Biela pastelka 2023. Vaši študenti boli snaživí, za čo im patri naše veľké ĎAKUJEM! Spolu vyzbierali krásnych 434,73 €. 

            Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa opäť o rok :)

            S pozdravom

            -- 
            Mgr. Tomáš Bako
            Vedúci Krajského strediska Bratislava
            
            Krajské stredisko Bratislava
            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska