• Deň bez školskej tašky

          • Členovia žiackeho parlamentu sa rozhodli spestriť nám tieto jesenné dni niečím netradičným, zaujímavým a tak zorganizovali Deň bez školskej tašky (alebo v čom všetkom sa dajú priniesť veci do školy J).

            Znie to síce bláznivo, no má to i hlbší význam  - kreatívnou formou si pripomenúť, že nie každý žiak na našej planéte má prístup ku vzdelaniu. V rôznych kútoch sveta pre školopovinné deti vôbec nie je samozrejmosťou vlastniť krásnu školskú tašku a v nej mať každé ráno pripravené učebnice, zošity a štýlový peračník. Mnohé deti musia denne dlhé hodiny kráčať pešo do školy a svoje pomôcky si niesť so sebou „iba tak“.

            Naše deti boli skutočne tvorivé a originálnych nápadov ako možno nahradiť školskú tašku sme v tento deň mohli vidieť naozaj veľa. Všetkým ďakujeme a tešíme sa o rok.

             

          • Exkurzia do hvezdárne v Hurbanove


          •  

            V dňoch 7.11. a 9.11. 2023 sa naši žiaci 5.ročníka zúčastnili exkurzie do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Hvezdáreň vznikla v roku 1871 ako jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe a jej zakladateľom bol Dr. Mikuláš Konkoly Thege.

            Program v hvezdárni bol veľmi pestrý a žiakov veľmi zaujal. Zahŕňal prehliadku múzea M.T. Konkolyho – zakladateľa hvezdárne. Nasledovalo premietanie nočnej oblohy a podarilo sa nám dostať aj do historickej budovy hvezdárne. V areáli hvezdárne sa nachádza aj historický park, kde sa mohli žiaci poprechádzať. V parku stojí socha Mikuláša Koperníka, ktorého už žiaci určite poznali z hodín geografie ako autora heliocentrizmu. 

          • Návšteva divadelného predstavenia v anglickom jazyku



          • V dňoch 6. a 7. novembra  žiaci našej školy navštívili divadelné predstavenia v anglickom jazyku, ktoré vhodným spôsobom dopĺňajú vyučovanie anglického jazyka v škole a poskytujú žiakom možnosť overiť si porozumenie anglickému jazyku v praxi.

            V pondelok si žiaci štvrtého a piateho ročníka pozreli tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna.

            Žiaci šiesteho až ôsmeho ročníka nasledujúci deň navštívili divadelnú inscenáciu o siedmich nájomníkoch jednej bytovky a ich vtipne vykreslených osudoch.

            Po skončení oboch predstavení žiaci hercov odmenili zaslúženým potleskom.

          • Ekotopfilm 2023

          • V októbri sa žiaci našej školy zúčastnili festivalu Ekotop film 2023 v DK Dúbravka

            Ekotop film nám ponúkol veľa tém na premýšľanie a diskusiu. Tu je zopár postrehov ôsmakov:

            Filip – kupujeme si veľmi veľa oblečenia, výroba lacného oblečenia je globálny problém, lebo pri výrobe sa používajú toxické látky a z nadbytku vzniká veľký odpad.

            Barborka – podľa mňa vo fime Fast Fashion bola zle interpretovaná hlavná myšlienka. Rozumiem, na čo chceli upozorniť. Nepáčilo sa mi, že spomenuli názvy značiek, pretože sú to práve značky, ktoré ponúkajú cenovo prijateľné oblečenia a väčšina žiakov nakupuje práve tam. .

            Barborka – mne sa páčil príbeh o papagájovi Linda, ktorý bol pytliakmi chytený a odvezený z džungle. Príbeh nás nabádal, aby sme si nekupovali exotické zvieratká ako domácich maznáčikov.

             Saša – Mne sa páčil film o ekologickej doprave. Ja som športovec a chodím do školy pešo. Keby som býval ďalej od školy, určite by som chodil radšej na bicykli ako autobusom.

          • Červené stužky sú symbolom boja a názvom kampane proti AIDS

          • Prostredníctvom výtvarnej súťaže s názvom Červené stužky sa naša škola aj tento školský rok zapojila do kampane proti ochoreniu AIDS.

            Autorkami postupujúcich prác sú žiačky 9. ročníka – Michaela Dlabola a Tamara Lednárová.

            Obom dievčatám veľmi držíme palce J.

          • Návšteva Úradu vlády

          • Návšteva Úradu vlády je už niekoľko rokov súčasťou vyučovania predmetu občianska náuka. Koncom októbra na Úrad vlády zavítali naši ôsmaci. Dozvedeli sa o činnosti vlády a zároveň mali možnosť pozrieť si priestory, kde sa konajú rôzne stretnutia na najvyššej úrovni napr.: stretnutia premiérov V4, pracovné obedy a rôzne posedenia, kde sa predkladajú návrhy zákonov na diskusiu alebo kde sa konajú tlačové konferencie. Úrad vlády sídli už od vzniku Slovenskej republiky v budove Letného arcibiskupského paláca a vo vedľajšej novej budove Úradu vlády. Z arcibiskupského paláca sa v pôvodnej podobe zachovala iba kaplnka. Oltár z tejto kaplnky bol počas éry socializmu ukrytý v kostole Kozmu a Damiána v Dúbravke.

          • Exkurzia v Modre

          •  

            Po jesenných prázdninách  sa žiaci 8. ročníka vydali po stopách Ľudovíta Štúra a objavovali Modru. Spoznávali významné osobnosti 19. stor., ktoré tu pôsobili a zapísali sa aj do našich národných dejín. Na cintoríne si uctili pamiatku nielen Ľ. Štúra a jeho rodiny, ale aj S. Zocha. Oboznámili sa s historickými budovami, evanjelickými kostolmi, farou, synagógou, obdivovali protiturecké hradby a exkurziu zakončili návštevou Múzea Ľ. Štúra, kde si oprášili staré vedomosti o tejto významnej osobnosti, ale dozvedeli  sa aj veľa nových zaujímavostí zo života štúrovcov.

          • Bratislavská spaľovňa odpadu


          • Dňa 24.októbra 2023 sa trieda 9.B zúčastnila exkurzie do spaľovne, ktorá slúži na likvidáciu zmesového komunálneho odpadu. Vďaka technológii ZEVO sa pri spaľovaní odpadu vyrába elektrická energia a teplo, ktoré sa následne dodáva do bratislavských domácností. Odpadová energia tak postupne nahrádza fosílne palivá, čím sa znižuje produkcia emisií. Okrem výroby energie a tepla je účelom aj zníženie objemu ukladaných odpadov, až o 80 %. Zo zvyšných 20% vzniká škvara, ktorá sa odváža.

            Exkurzia bola rozdelená na 2 základné časti. Počas prvej si mohli žiaci vypočuť pútavú prednášku, po ktorej nasledovala prehliadka spaľovne.

            A čo si o exkurzii myslia samotní žiaci?

            M: Využitie spaľovne je  efektívne, pretože vzniká energia a teplo.

            O: Škvara, ktorá nie je využitá (zvyšných 20%) sa využíva v niektorých štátoch pri výrobe ciest. Je škoda, že u nás to ešte nie je povolené.

            T: Určite je to ekologickejšia cesta ako skládky odpadu. Príroda sa neničí v takej miere.

            Veríme, že si žiaci z exkurzie odniesli veľa užitočných informácii.

          • Ypsilon - slovina je hra

          • Milí žiaci!

            Poďte si otestovať svoje vedomosti a zapojte sa do súťaže YPSILON – slovina je hra, ktorá je určená pre všetkých žiakov 1. – 9. ročníka. Na oficiálnej stránke súťaže je termín 07. 12. Na našej škole sa uskutoční v utorok 05. 12. 2023.

            Do súťaže sa môžeš prihlásiť cez vytvorený prihlasovací formulár na Edupage od dnešného dňa 06. 11. 2023 do 14. 11. 2023 (utorok). 2 dni sú potrebné na spracovanie prihlasovacích údajov.

            Štartovné je 6,50€. Škola hradí 3€ a žiaci prinesú 3,50€ koordinátorke súťaže pani učiteľke Wresnig do 1. A triedy, najneskôr do 14.11. (t.j. posledný deň na prihlásenie).

            Viac informácií si môžete pozrieť na www.ypsilonsutaz.sk

             

          • Záložka do knihy spája školy


          • Medzinárodný deň školských knižníc sa aj tento rok oslavoval na našej škole účasťou v česko-slovenskom projekte Záložka do knihy spája školy, ktorý vzišiel zo spolupráce Slovenskej pedagogickej knižnice v Bratislave a Knižnice Jiřího Mahena v Brne. Tohtoročná téma - Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov – dala dostatočný priestor detskej fantázii. Záložky do kníh vytvárali naši žiaci pre rovesníkov v Brne veľmi zodpovedne a s vedomím, že budú pekným darčekom, ktorý má nielen potešiť, ale aj odporúčať ich obľúbenú knižku. Do balíka sme tak mohli zabaliť 200 malých umeleckých dielok, ktoré nájdu svoje miesto v knihách českých detí. Odmena pre všetky zapojené triedy nemôže byť iná ako pekná detská knižka, ktorá obohatí triedne knižnice v triedach 1.B, 2.A, 2.B, 2.C, 3.A, 3.B, 3.C, 4.A, 4.B, 4.C, 4.D.
          • Šarkaniáda na Sokolíčke

          • Na uvítanie jesene na školskom dvore sa v dňoch 18.10.2023 a 20.10.2023 na našej škole uskutočnila Šarkaniáda. Lietajúce šarkany deťom priniesli veľa radosti a vzrušenia, čím splnila svoj účel.

          • Deň jablka – 21. október

          •  

            V tento deň bolo cítiť a vidieť jabĺčko takmer všade - okrem milého rozdávania jabĺčok, väčších či menších pohostení v jednotlivých triedach, pozdieľaných receptov až po malý kvíz, kde si deti mohli overiť svoje vedomosti o tomto výnimočnom ovocí.

            Veď ako ľudová múdrosť hovorí: „Každý deň jablko, od lekára ďaleko.

          • Projekt redemptoristov: "MISIE NA ŠKOLÁCH"

          •  

            Dňa 20.10.2023 sa na našej škole ZŠ Sokolíkova uskutočnil krásny projekt redemptoristov: "Misie na školách". V programe boli jednotlivým skupinám tried 3. ročníka a 8./9. ročníka prezentované osobné svedectvá na ceste k Bohu, pantomímy, aktivity so žiakmi, motivačné videá, náboženské piesne. Podanie jednotlivých príbehov a ich herecké stvárnenie v krátkych predstaveniach bolo zábavné a naše deti boli počas celého programu aktívne zapájané. Nebeský Otec bol pri všetkých aktivitách predstavovaný ako ten, ktorému záleží na našom šťastí viac, ako nám samým. Všetkým žiakom sa uskutočnený projekt veľmi páčil a radi by sme sa zúčastnili ešte raz.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo



          • Dňa 17. októbra 2023 si žiaci ôsmeho a deviateho ročníka otestovali svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiáda zo slovenského jazyka sa skladala z troch častí: online vedomostný test, transformácia textu a krátky rečnícky prejav. V kategórii C súťažilo 16 žiakov. Podmienkou úspešného riešiteľa bolo získať zo všetkých troch častí minimálne 40 bodov (z celkových 55 bodov).  Víťazom gratulujeme!

            Kategória C
            1. miesto – Michal Gergel / 9.A/ – postup do okresného kola
            2. miesto – Kristína Sedláková / 8.B/
            3. miesto – Sofia Slováková /8.A/

            Úspešní riešitelia školského kola OSJL : Michaela Letaši /8.B/,                         Adam Záležák/8.B/, Olívia Kernová /8.B/, Jakub Daniška /8.A/, Martin Rafaj /9.A/

          • Návšteva galérie v Pállfyho paláci

          • Vec: Správa z návštevy galérie

            Odchod : 13.10. 2023 o 10:00

            Príchod : 13.10.2023 o 13:15

             

             

            Žiaci 8.A a 8.B triedy sa v piatok zúčastnili návštevy galérie v Pálffyho paláci na Panskej ulici v Bratislave. Výstava bola rozdelená do dvoch častí. Najprv sme si pozreli výstavu ilustrácií známych slovenských maliarov, ktorí ilustrovali knižky pre deti. Videli sme majstrovstvo maliarov ako Janko Alexy, Štefan Cpin, Albín Brunovský, Ľudovít Fulla... S ich ilustráciami sa v knižkách stretli skôr naši rodičia, ale my sme sa zamerali aj na výtvarné techniky a mnohí si vybrali ilustráciu, ktorú by mali radi aj doma. V druhej časti sme si pozreli obrazy a sochy z odbobia gotiky. Pálffyho palác prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a počas nej objavili aj časti unikátneho gotického paláca zo 14 storočia. Fragmenty gotiky je možné vidieť aj v súčasnosti.

          • Exkurzia do Smoleníc

          •  

             

                        Dňa 6.októbra 2023 sa naši žiaci 6.A a 6.B zúčastnili exkurzie v Smoleniciach. Prvým bodom programu bola návšteva Včeloviny. Návšteva zahŕňala tvorivé dielne, súčasťou ktorých bola výroba vlastnej sviečky. Nasledovala prednáška, počas ktorej si pripomenuli, že hlavnou úlohou včiel nie je tvorba medu, ale opeľovanie rastlín. V závere nás čakala ochutnávka medu, čomu sa potešili chuťové poháriky nejedného žiaka. Aby sme pridali aj trochu pohybovej aktivity, tak sme sa následne vybrali po vlastných k najmladšiemu zámku na Slovensku, ktorý sa nachádza na rozhraní Malých Karpát. V Smolenickom zámku nás čakala prehliadka. Zámok dnes slúži ako kongresové centrum a vlastní ho Slovenská akadémia vied. Veríme, že deti si exkurziu užili.

          • Týždeň vedy a techniky

          • 6. - 12. 11. 2023

            Týždeň vedy a techniky

            Týždeň vedy a techniky na Slovensku je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého občana a jej správne nasmerovanie podmieňuje ďalší rozvoj krajiny. Slovenská republika má silný vedecký potenciál, ktorý musí využiť, aby sa stal našou konkurenčnou výhodou. Dôležité je, aby široká verejnosť vnímala celoživotné vzdelávanie, výskum, vývoj a inovácie ako pozitívne faktory rozvoja, ako procesy, ktoré posúvajú naše vedomosti a vývoj spoločnosti ďalej. Z tohto pohľadu je nevyhnutné, aby aj samotní pedagógovia, technici a vedci boli schopní zaujímavým a jednoduchým spôsobom prezentovať svoju prácu a výsledky svojho výskumu. Popularizácia vedy a techniky počas Týždňa vedy a techniky i počas celého roka je aktivita, ktorá by sa mala stať súčasťou všetkých výskumných a vedeckých pracovísk.Informácie o Týždni vedy a techniky na Slovensku

            https://tyzdenvedy.sk/

          • Deň župných škôl v Bory Mall

          •  Dňa 13.10.2023 sa uskutočnil v bratislavskom nákupno-zábavnom centre Bory Mall ,,Deň župných škôl.“ Tohto podujatia sa zúčastnili i naši žiaci 9. ročníka. Ponuka škôl bola naozaj pestrá. Žiaci sa mali možnosť porozprávať so študentmi a profesormi stredných škôl, čím získali cenné informácie o možnostiach štúdia na danej škole. Mnohé školy sa prezentovali svojimi praktickými zručnosťami. Žiaci odchádzali z podujatia spokojní, mnohí i rozhodnutí, na ktorú školu by chceli ísť študovať. Odnášali si veľa propagačného materiálu i brožúrku s informáciami 54 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja rozdelených podľa zamerania.