• Hviezdoslavov Kubín -II. a III. kategória

          • školské kolo

            Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese. Tento školský rok sa organizuje už 78. ročník. Zapojili sa aj žiaci druhého stupňa našej školy. Po úspešných triednych kolách nasledovalo školské kolo. Uskutočnilo sa 23.2.2022. Žiaci vystúpili pred porotou, ktorú tvorili pedagógovia aj žiaci. Účastníci podali skvelé výkony. Porota súťaž vyhodnotila a ocenila recitátorov diplomami aj vecnými cenami. Najlepší účastníci v súťaži pokračovali – postupili do okresného kola:

            II. kategória (5. a 6. ročník):

            poézia:

            Natália Ester Bulíková (5. B)  – 1. miesto

            Lucia Birošová (6. B) – 2. miesto

            Tamara Bednárovská (5. B) – 3. miesto

             

            próza:

            Ema Siváková (5. A) – 1. miesto

            Nina Minárová (5. C) – 2. miesto

            Elisa Dana Russo (5. B) – 3. miesto

             

            III. kategória (7. a 8. ročník):

            poézia:

            Samuel Michlo (8. B) – 1. miesto

            Michal Gergel (7. A) – 2. miesto

            Lucia Gálová (8. A) – 3. miesto

             

            próza:

            Ema Tribulová (7.A) – 1. miesto

            Sofia Sočuvková (7. B) – 2. miesto

            Natália Musilová (7. A) – 3. miesto

          • Hviezdoslavov Kubín - kategória I. -vyhodnotenie súťaže

          • Školské kolo

             

                VČIELKA EMKA a jej priateľ PETER CENTIMETER  cestou DO ŠKOLY  videli TIEŇ a zažili DIVADLO , ktoré spôsobila OPICA ŠKORICA  V REŠTAURÁCII. No a potom v škole  počuli ŠKRIEPKY V UČEBNICI MATEMATIKY, cez prestávku zisťovali, ČO ROBÍ PÁN ŠKOLNÍK CEZ PRÁZDNINY. Pri známkovaní zase bol PLAČ A SMIECHÓZA. V ten deň , AKO SA KUBO STRATIL, mali obaja podozrenie, že to spôsobil  APRÍLOVÝ HUGO, alebo KÁČER ,ktorý skoro neprežil TÝŽDEŇ S TETOU GUMOU.

               Nielen takéto názvy textov z poézie či prózy sme si mohli vypočuť na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína v prvej kategórii, ktoré sa uskutočnilo dňa 23.2.2022.

               Aj tento  rok  sme  ako porota u všetkých žiakov vybraných do školského kola hodnotili: výber textu,  výslovnosť, pochopenie textu, či celkový dojem. Do hodnotenia sme zapojili aj samotných žiakov, ktorí boli veľmi vnímaví a mnohí postrehli  chyby pri prednese: tichý prejav, pozeranie do zeme, ruky vo vrecku, či zlá výslovnosť, rýchle tempo v prednese..

               No prišli súťažiť aj takí žiaci, ktorí sa nebáli  prednes obohatiť gestom, mimikou tváre, či výrazom. Smelo  pozerali do publika, či na porotu. A práve títo žiaci sa umiestnili na prvých miestach.  Ktorí to boli?

            V poézii:                                                                                           V próze:

            1.miesto: N.Blašková  zo 4.C                                                                 1.miesto: S.Koštrnová z 2.D

            2.miesto: T.Kucharíková z 2.A                                                               2.miesto: M.Kulcsár zo 4.C

            3.miesto: M.Gergel z 3.A                                                                       3.miesto: S.Briedová zo 4.B

               Víťazom blahoželáme, odmenou za ich umiestnenie boli knižné poukážky. No a čo my ostatní? Neodišli sme naprázdno. Všetci súťažiaci získali určite dobrú skúsenosť a poučenie, v čom budúci rok zlepšiť svoj prednes. A porota môže zodpovedne povedať, že máme v škole veľa detí, ktoré si prednes na súťaži užili, recitovali s radosťou a tak to má byť.

          • Zmena vstupov žiakov do budovy školy od 7.marca 2022

          • Dôležitý oznam!

             

            Od pondelka 7. marca 2022 sa mení organizácia vstupov do budovy školy.

            Všetci žiaci vstupujú cez žiacky vchod (od ihriska).

             

            Žiaci 1. - 2.ročníka – 7.30 -7.40h (za asistencie TU)

            Žiaci 3. - 9.ročníka – 7.40 -7.55h

             

            Vedenie školy

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 9. 2. 2022 si naši žiaci preverili svoje vedomosti zo slovenských i svetových dejín v online okresnom kole Dejepisnej olympiády. Hlavy si potrápili nad učivom z príslušného ročníka i monotematického celku – pamiatky UNESCO na Slovensku. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov zo 6. – 8. ročníka. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi, k čomu im srdečne blahoželáme. Olívia Kernová (6.B) navyše získala 1. miesto v okresnom kole Dejepisnej olympiády v kategórii F a Lucia Gálová (8.A) získala postupové 2. miesto v kategórii D a bude nás reprezentovať aj v krajskom kole. Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich snahu a postupujúcej žiačke držíme palce v ďalšej súťaži!

          • Šaliansky Maťko

          • Súťaž v prednese slovenských ľudových povestí, Šaliansky Maťko, má bohatú tradíciu. Tento školský rok sa organizuje už 27. ročník. Žiaci základných škôl môžu spoznávať históriu a kultúru našej krajiny prostredníctvom prednesu povestí a ukázať svoj talent. Dňa  27. 1. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Šalianskeho Maťka aj v našej škole. Porota vyhodnotila súťaž a ocenila recitátorov diplomom i vecnými cenami:

            II. kategória:

            1. miesto – Natália Ester Buliková
            2. miesto – Markéta Nováková
            3. miesto – Nina Minárová
          • Súťaž o najkrajšie rúško

          • Súťaž o najkrajšie rúško vyhlásil ŽP ešte v decembri. Spočiatku návrhy pribúdali pomaly, ale keď sme súťaž predĺžili do januára, s novými návrhmi sa priam rozsypalo vrece. Ďakujeme všetkým, čo sa zapojili. Hodnotiaca desaťčlenná porota mala ťažkú úlohu, pretože žiaci prejavili úžasnú kreativitu a výtvarné nadanie. Rúška boli nápadité, milé a preto sme sa nakoniec rozhodli udeliť aj ceny poroty. Dúfame, že Vás chuť výtvarne sa prejaviť neprešla, pretože už pripravujeme novú výzvu.

             

            Víťazi

            1. stupeň   

            1. Vondrášková Izabela 4B

            2. Mižáková Veronika 4C

            3. Círiová Tamarka 1C

            2. stupeň   

            1. Kuzmiak Mathias 6A

            2. Slováková Sofia 6A

            3. Elisa Russo 5B

            Ceny poroty

            Zatoloka Anzhelika 4A

            Lea Kratochvíľová 4B

            Alexandra Dušeková 5A

            Krajmer Chris 5B

            Šabíková Ema 5B

             

             

          • Hodnotenie škôl za rok 2020/2021

          • Milí rodičia a žiaci, aj v tejto náročnej dobe sa neustále snažíme udržať štandard našej školy. Preto nás nesmierne teší hodnotenie INEKO za školský rok 2020/2021, kde sme sa v rebríčku základných škôl umiestnili na 10. mieste spomedzi všetkých základných škôl na Slovensku.  V rámci Bratislavského kraja sme na 4. mieste a zároveň  v rámci mesta Bratislava na 2. mieste.

            Chceme sa podeliť o radosť z tohto úspechu spoločne s vami, poďakovať za prácu všetkých našich pedagógov a zároveň poďakovať vám rodičom za vašu podporu.

          • Nový park pre Dúbravku

          • Nový park pre Dúbravku

            Mestská časť Bratislava Dúbravka sa zapojila do prvého ročníka projektu spoločnosti Kaufland a súťaží o jeden zo siedmich K Parkov, ktoré má spoločnosť vybudovať po Slovensku. Hlasovať sa začalo 6. januára 2022 na stránke www.kauflandpark.sk a trvá do 16. februára 2022. Pri prvom hlasovaní sa treba registrovať a potom už len pravidelne hlasovať. Okrem dobrého pocitu a pomoci pre Dúbravku sa môže každý hlasujúci zapojiť aj do hry o nový smartfón. Stránka www.kauflandpark.sk je spustená od konca decembra. Čo je to K Park?

            Ide o prvý ročník projektu spoločnosti Kaufland, v rámci ktorého vytvorí na Slovensku sedem K Parkov, miest pre relax a oddych. Jeden z nich môže byť v Dúbravke. Závisí to od nás. K Park má do miest a mestských častí priniesť viac možností na aktívne trávenie voľného času na čerstvom vzduchu. V parku sa môžete tešiť či už na stolnotenisové stoly, workoutové konštrukcie, lezeckú stenu, možnosti pre oddych a relax, stojany na bicykle i novú zeleň...Ak by sa nám podarilo K Park získať, tešiť by sme sa z nového priestoru mohli už budúci rok. Dobrou správou tiež je, že mestská časť pre projekt vyberie staré nevyužívané športovisko, zanedbanú asfaltovú plochu, ktorá sa zmení na oddychovú zónu. Nezaberie sa tak žiadna zelená plocha v Dúbravke. Za vašu podporu ďakujeme. A nezabudnite. Na Tri krále a potom zas a zas hlasujem stále... každodenne od 6. januára 2022 až do do 16. februára 2022. 

            Ďakujem za pomoc, starosta MČ Bratislava – Dúbravka, RNDr. Martin Zaťovič 

            P.S. V prípade otázok sa môžete obrátiť na tlacove@dubravka.sk 

          • Dejepisná olympiáda

          • História nás baví

            Začiatkom decembra sa uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách – D, E a F. Prihlásilo sa až 31 žiakov a väčšina sa zaradila k úspešným riešiteľom súťaže. Z každej kategórie postupujú do vyššieho kola 2 žiaci s najvyšším počtom bodov. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

            Kategória F

            1. Richard Cagarda (6.A)
            2. Olívia Kernová (6.B)

             

            Kategória E

            1. Ema Tribulová (7.A)
            2. Natália Musilová (7.A)

             

            Kategória D

            1. Lucia Gálová (8.A)
            2. Marcel Chlaň (8.A)
          • Zabalili sme lásku do krabíc! :)

          • Aj tohto roku sme sa zapojili do iniciatívy "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topanok?", vďaka ktorej sme potešili seniorov nielen v domovoch dôchodcov ale aj tých, ktorí sú osamelí doma. Vyzbierali sme vyše 70 balíčkov, ktoré sme odovzdali, tak ako minulý rok, DC Hrošík v Ružinove a vďaka ktorým balíčky poputujú priamo starkým. Ďakujeme hlavne vám drahí rodičia, pani učiteľkám a deťom, že aj tento rok ste sa zapojili do tejto krásnej kampane. Viac sa môžete dočítať na https://www.kolkolasky.sk/o-nas/

          • Sviatok svätého Mikuláša

          • Ako sme ho oslávili

            Tak ako každý rok sa deti aj tento rok dočkali Mikuláša. Síce v obmedzenom režime a s prísnymi opatreniami, ale tešili sa rovnako. Velkáči sa potešili už v piatok 3. decembra, pretože od pondelku nastupovali na dištančné vzdelávanie. Deti z 1. stupňa si naplno užívali Mikuláša v pondelok 6. decembra. Atmosféra bola super, radosti veľa, nálada výborná. Ďakujeme Mikuláš!

          • Zapájame sa do výtvarných súťaží

          • Ekoposter a Mars náš nový domov

            Zapojili do súťaže, ktorú organizuje centrum vedecko technických informácii SR pod záštitou ministerstva školstva vedy a techniky na Slovensku s názvom „Mars nás nový domov“.

                 Cieľom súťaže bolo zvýšiť záujem a všeobecné povedomie detí o vedu a techniku na Slovensku.

                  Žiaci výtvarne znázornili ich pohľad na život, ktorý by sa mohol odohrávať na novo obývateľnej planéte Mars.

            Myslíme si, že je podstatné a nevyhnutné, aby  sme ochraňovali a zveľaďovali našu prírodu. K tejto našej myšlienke sme sa zapojili  ako škola s proEKO myslením do súťaže , ktorú organizuje mesto Trstená v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu Slovenskej republiky s názvom EKOPOSTER (Dnes človek v prírode žije, zajtra bez nej neprežije).

                Cieľom súťaže bolo v kolektívoch výtvarne znázorniť ich názor a postoj k EKO téme, akoby vedeli reálne planéte pomôcť. Zamerali sa na rôzne ENVIRO súvislosti, ktoré sú aktuálne až priam „horia“. Ako napríklad odlesňovanie, čierne skládky, zamorený vzduch, nemilosrdné zabíjanie ohrozených druhov zvierat, módny priemysel....tém bolo veľa a so žiakmi veríme, že sa nám/im, ako novej generácií podarí našu planétu zveľadiť.

          • 21. november

          • Svetový deň pozdravov

            Autormi tejto myšlienky boli bratia MacCormakoví, ktorí počas arabsko izraelskej vojny hľadali spôsob ako zastaviť všetky vojny sveta. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by mal každý z nás pozdraviť aspoň desať ľudí - pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.
            Od r. 1973 sa tento deň pripomína v približne 180 krajinách sveta. Ku podpore Svetového dňa pozdravov sa doteraz pripojilo aj 31 nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vyzdvihli fakt, že World Hello day je jedna z hodnôt na podporu mieru a nástrojom na zachovanie mieru.
             
            Pre zaujímavosť uvádame pozdrav dobrý deň v niektorých jazykoch :
            Guten Tag – nemecky
            Good morning– anglicky
            Bonjour – francúzsky
            Buenos días – španielsky
            Buon giorno – taliansky
            добрый день (Dóbryj deň) – rusky
            Šalom – hebrejsky
            Salve - latinsky
            Dzień dobry – poľsky
            Dobr´ dan – chorvátsky
            好日子(Ni hao) – čínsky

            V  tento deň si  viaceré deti ozdobili hlavy  klobúkmi. Prečo? Klobúk  okrem ochrany hlavy slúžil aj na pozdrav. Mnohé prinesené klobúky boli ozaj nápadité, farebné, buď celkom vlastnoručne vyrobené, či len dozdobené. Znova pekná akcia, ktorú vymyslel žiacky parlament.

            „Môj návrh na dizajn rúška“- tak sa volá naša ďalšia súťaž, kde majú žiaci príležitosť vyjadriť svoju nápaditosť v kresbe. Svoj návrh  je potrebné nakresliť na papier, podpísať sa naň čitateľne a vhodiť do schránky žiac.parlamentu ( nástenka ŽP pri schodisku). Najzaujímavejšie návrhy rúška budú odmenené.

          • Postup do okresného kola

          • Geografická olympiáda

            34 žiakov II. stupňa sa 24. novembra aktívne zúčastnilo školského kola Geografickej olympiády. Máme veľa úspešných riešiteľov, čo nás veľmi teší.

            Najúspešnejší vo svojej kategórii:

            Kategória G

            1. Veronika Gálová – 5.C

            2. Markéta Nováková – 5.A

            3. Kristína Mucsková – 5.C

            Kategória F

            1. Marina Závracká – 7.B

            2. Ondrej Roman – 7.A

            3. Ema Tribulová – 7.A

            Kategória E

            1. Lucia Gálová -8.A

            2. Félix Svoboda – 8.B

            3. Hugo Bučko – 8.B

             

            Gratulujeme a držíme palce v okresnom kole!

          • Okresné kolo Technickej olympiády

          • Máme víťazov!

            8.októbra sa uskutočnilo školské kolo súťaže Technická olympiáda. V kategórii A sa najlepšie umiestnili žiaci Michal Závracký z triedy 8.B a Marcel Chlaň z triedy 8.A. Žiaci postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo 25. októbra. Veľmi nás teší úspech našich žiakov, ktorí skončili v tomto kole ako víťazi. Ďakujeme za prípravu koordinátorovi súťaže pani Salíniovej. Budeme držať palce na krajskom kole.